Genel Bilgiler

Kurum Bilgileri: Ziraat Fakültesi, Bitki Koruma, Fitopatoloji
Araştırma Alanları: Tarımsal Bilimler, Ziraat, Bitki Koruma, Entomoloji, Pestisitler ve Çevre Kirliliği, Fitopatoloji, Mikoloji

Metrikler

Yayın

155

Atıf (WoS)

171

H-İndeks (WoS)

9

Atıf (Scopus)

549

H-İndeks (Scopus)

10

Proje

26

Tez Danışmanlığı

13

Açık Erişim

5
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

Biyografi

           Bilecik- Söğüt’de 7 Aralık 1957’de doğdu. İlkokulu Çaltı Köyü’nde okuduktan sonra, çok sevdiği köyünden ayrıldı. Ama köyünden hiç kopmadı. Ortaokulu Zonguldak, liseyi de İzmit’te okudu. Haziran 1981’de Ankara Üniversitesi - Ziraat Fakültesi - Bitki Koruma Bölümünden mezun oldu. Askerlik görevinden sonra 1 yıl Köy İşleri Bakanlığı - Zonguldak Kooperatifler İl Müdürlüğünde çalıştı. Daha sonra 1984-2008 yılları arasında, 24 yıl Türkiye Atom Enerjisi Kurumunda (TAEK o zamanki adıyla Sarayköy Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi (SANAEM) – Nükleer Tarım Bölümünde araştırıcı olarak çalıştı. Bitki koruma alanında radyasyon ve radyoizotopların kullanılması başlığı altında ve özellikle de pestisit kalıntıları konusunda radyoizotop etiketli pestisitlerle çalıştı. Doçentlik dâhil, akademik başarılarının büyük kısmını bu kurumda çalıştığı süreçte elde etti. Bu sürede Uluslararası Atom Enerjisi Ajansından (International Atomic Energy Agency, IAEA) destekli projeler kapsamında 6 ay Kanada’da, 3 ay da Macaristan’da eğitim gördü. Değişik ülkelerde IAEA destekli proje toplantılarına (Recearch Coordinated Meeting, RCM) katıldı.

 

2005 yılında Doçentlik ünvanını aldı. Mayıs 2008’de, 30 yıl yaşadığı Ankara’dan ayrılarak Erciyes Üniversitesi Seyrani Ziraat Fakültesi Bitki koruma Bölümü-Fitopatoloji Anabilim Dalı’na Doçentlik kadrosuna atandı. 2010 yılında Profesör kadrosuna atandı. Mayıs 2008-Temmuz 2013 arası kurucu Bitki Koruma Bölüm Başkanlığı görevini yürüttü. 16 Temmuz 2013’te Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümüne Profesör kadrosuna atandı. Bu fakültede Nisan 2014-Nisan 2015 arası Dekan Yardımcılığı görevi yaptı. 11 Eylül 2019 dan bu yana Bitki Koruma Bölüm başkanlığını yürütmektedir.

TAEK’in araştırma ilkeleri doğrultusunda, ışınlama ile hasat sonu bitki hastalıklarının engellenmesi konusunda ve radyoizotop etiketli pestisitlerle ulusal ve uluslararası projeler ve araştırmalar yürüttü. Küreselleşen Dünya’mızda tarımsal ürünlerde olası pestisit kalıntılarının uluslararası boyutta önem kazanması sonucu gündeme gelen, pestisit kalıntı analiz laboratuvarlarında üretilen verilerin güvenirliği konusunda, akreditasyonve diğer kalite sistemleri konusunda ulusal ve uluslararası yayınları vardır. Çalışma alanları ile ilgili olarak 136 adet bilimsel eseri vardır.

İletişim

E-posta
otiryaki@comu.edu.tr
Diğer E-posta
osmantiryaki@yahoo.com
Web Sayfası
https://avesis.comu.edu.tr/otiryaki
İş Telefonu
+90 286 218 0018 Dahili: 23111
Fax Telefonu
+90 286 218 0545
Ofis
ZF-304
Posta Adresi
ÇOMÜ Ziraat Fakültesi,Bitki Koruma Bölümü,Terzioğlu Yerleşkesi, 17020, ÇANAKKALE