Sıvı Yumurta Akından Ticari Ovalbumin Ekstraksiyonu için Pilot Ünite Geliştirilmesi ve Prototip İmalatı


Yüceer M., Mavuş R., Yılmaz B., Dinç R. C., Tohumoğlu A., Turgay M., et al.

TÜBİTAK Projesi, 2024 - 2025

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Nisan 2024
  • Bitiş Tarihi: Ekim 2025

Proje Özeti

Hayvansal kaynaklı besinler içerisinde en yüksek protein kalitesine sahip olan yumurtanın besleyicilik değeri son derece yüksek olup, geçmişten günümüze insanlığın beslenmesinde önemli bir protein kaynağı olarak yerini almıştır. Yumurta beyazındaki ovalbumin, ovotransferrin ve lizozim proteinlerinin yanı sıra yumurta sarısı doğal olarak oluşan çeşitli bileşiklere (fosvitin, karotenoidler vb.) sahiptir. Yumurta proteinleri yüksek kaliteli proteinler olup, diğer gıda proteinlerinin kalitesini ölçmek için standart olarak kullanılmaktadır. Yumurta beyazındaki ovalbumin temelde serbest tiyol (SH) grupları redoks durumunu düzenlemekte, metal iyonlarını bağlayarak antioksidan özellik göstermektedir. Bu proje çalışmasında yumurta akından ovalbumin isimli biyoaktif bileşenin ayrılması ve saflaştırılması için prototip proses hattı imalatı amaçlanmıştır.

Proje ile ülkemizde imalatı bulunmayan 'ovalbumin' adlı proteinin pilot ölçekli üretimi için prototip imalat hattı geliştirilecektir.