Ortaöğretim Çağındaki Gençlerde Finansal Okuryazarlık ve Tasarruf Bilincinin Geliştirilmesi

YİĞİTBAŞ Ş. (Yürütücü), TEMELOĞLU E., ŞİMŞEK A.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2019 - 2020

• Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Ekim 2019
  • Bitiş Tarihi: Temmuz 2020

Proje Özeti

Bu proje Çanakkale ili Ayvacık ilçesinde ortaokullarda eğitim gören gençlerde tasarruf bilinci oluĢturmak ve gelecek dönemlerde tasarruflarını verimli alanlara yönlendirmelerini sağlamak amacıyla finansal okuryazarlık konusunda bir altyapı kazandırmayı amaçlanmaktadır. Bu amacı gerçekleĢtirmek için ortaöğretimde eğitim gören 12-14 yaĢ grubuna finansal eğitim verilmesi planlanmıĢtır. Projenin oluĢturulması ve uygulanması aĢamasındaki temel beklenti, ortaöğretim öğrencilerinin finansal konu ve sorunlara bakıĢ açısının değiĢeceği ve onların gelecekteki finansal yönetim becerilerinin artmasına önemli katkı yapacağı yönündedir. Eğitim sonrasında gençlerin günlük basit harcamalara iliĢkin daha rasyonel hareket etmesi, parasal iĢlemleri daha kolay yapması, ihtiyaçlar ve istekleri doğru bir Ģekilde ayırt etmesi, bilinçli tüketim yapması ve tasarruf farkındalığına erken yaĢlarda ulaĢması ve böylece ülke ekonomisine doğrudan ya da dolaylı katkı yapması beklenmektedir. Bu çalıĢmada, finansal eğitimin gençler üzerinde olumlu bir etki yarattığı bulgusuna ulaĢılmıĢtır.