GELECEĞİN ŞEF ADAYLARININ GIDA İSRAFINA İLİŞKİN DAVRANIŞSAL BELİRLEYİCİLERİ


Creative Commons License

Korkmaz M., Sünnetçioğlu S., Özkök F.

Journal of gastronomy, hospitality and travel (Online), cilt.5, sa.4, ss.1589-1598, 2022 (Hakemli Dergi)

Özet

Bu çalışmanın amacı yiyecek içecek sektörünün çeşitli alanlarında gelecekte istihdam edilmesi beklenen Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencilerinin gıda israfı konusundaki davranışsal belirleyicilerinin araştırılmasıdır. Çalışma kapsamında ayrıca öğrencilerin hangi gıda ürünlerini ne oranda israf ettiklerinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Nicel araştırma yöntemi altında ilişkisel tarama modeline sahip olan bu çalışmada veriler yüz yüze anket tekniği ile toplanmış olup, çalışma kapsamında toplam 146 öğrenciye ulaşılmıştır. Çalışmada elde edilen verilerin analizinde sırasıyla doğrulayıcı faktör analizi, korelasyon analizi, yol analizi ve frekans analizi kullanılmıştır. Çalışma sonucunda ahlaki normların öğrencilerinin gıda israfına yönelik tutumları üzerinde etkisinin olmadığı, algılanan davranışsal kontrol ve tedbir normlarının ise anlamlı etkiye sahibi olduğu belirlenmiştir. Çalışmada öğrencilerin en çok ekmek ve unlu mamul kategorisi ile meyve ve sebze kategorisindeki yiyecekleri israf ettikleri tespit edilmiştir. Öğrencilerin en az israf ettikleri yiyecek grubu ise et ve et ürünleri olarak belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler: Gıda israfı, Gastronomi, Tutum, Davranışsal belirleyiciler

This study aims to to investigate the behavioral determinants of food waste of the students of the Department of Gastronomy and Culinary Arts, who are expected to be employed in various fields of the food and beverage industry in the future. In the scope of the study, it is also aimed to determine which and how much food products waste by the students. In this study, which rely on relational screening model under the quantitative research method, the data were collected by face-to-face survey technique, and a total of 146 students were reached within the scope of the study. In the analysis of the data obtained in the study, confirmatory factor analysis, correlation analysis, path analysis, and frequency analysis were used, respectively. As a result of the study, it was determined that while moral norms have no effect on students'attitudes toward food waste, perceived behavioral control and precaution norms have an significant effect. In the study, it was determined that the students mostly wasted the food in the bread and bakery product category and the fruit and vegetable category. The least wasted food group by the students was determined as meat and meat products.

Key Words: Food waste, Gastronomy, Attitude, Behavioral determinants