ORAL VE MAKSİLLOFASİYAL CERRAHİDE SANAL GERÇEKLİK VE ARTIRILMIŞ GERÇEKLİK UYGULAMALARI

Çetin Genç Ç.

Diş Hekimliği Eğitiminde Yenilikçi Teknolojiler, İlgi Tosun, Editör, Türkiye Klinikleri Yayınevi, Ankara, ss.13-19, 2021

• Yayın Türü: Kitapta Bölüm / Mesleki Kitap
  • Basım Tarihi: 2021
  • Yayınevi: Türkiye Klinikleri Yayınevi
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Editörler: İlgi Tosun, Editör

Bir eğitim aracı olarak AG (Artırılmış Gerçeklik)/SG (Sanal Gerçeklik) teknolojisi, lisans öğrencilerine ve diş hekimliği uzmanlık programlarına gelişmiş fırsatlar sunabilir. AG/SG simülasyonlarının bu teknolojiye artan ilgiye paralel olarak oral ve maksillofasiyal cerrahi alanında klinik kullanımda ve eğitimde anahtar bir rol oynayacağı öngörülmektedir. Yapılan çalışmalar incelendiğinde bu teknolojilerin ağırlıklı olarak oral ve maksillofasiyal cerrahide preoperatif planlama, intraoperatif navigasyon ve eğitimde kullanılmaya başlandığı görülmektedir. Bu derlemede oral ve maksillofasiyal cerrahide kullanılan mevcut SG, AG ve haptik simülatörlerin kullanım alanları ve gelecekte bu alanda beklenen gelişmeler güncel literatür bilgileri eşliğinde ele alınmıştır.

Anahtar Kelimeler: Sanal gerçeklik; artırılmış gerçeklik; maksillofasiyal cerrahi; simülasyon eğitimi

AR (Augmented Reality)/SG (Virtual Reality) technology can offer advanced opportunities to undergraduate students and dental specialty programs as an educational tool. It is predicted that AG/SG simulations will play a key role in clinical use and education in oral and maxillofacial surgery in parallel with the increasing interest in this technology. When the studies are examined, it is seen that these technologies are mainly used in oral and maxillofacial surgery in preoperative planning, intraoperative navigation, and education. In this review, the usage areas of the current SG, AG, and haptic simulators in oral and maxillofacial surgery and the expected developments in this field in the future are discussed in light of the current literature.

Keywords: Virtual reality; augmented reality, maxillofacial surgery; simulation training