Satisfaction and Employment Research of Fisheries Technology Graduates: The Case Study of the ÇOMÜ GUBY

Zorlu Ö., ERGÜN S., AYVAZ Z.

Ziraat Mühendisliği, cilt.2022, sa.375, ss.18-27, 2022 (Hakemli Dergi) identifier

• Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 2022 Sayı: 375
  • Basım Tarihi: 2022
  • Doi Numarası: 10.33724/zm.1040523
  • Dergi Adı: Ziraat Mühendisliği
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)

Bu çalışmanın amacı, Balıkçılık Teknolojisi bölümü mezunlarının istihdam, kariyer ve memnuniyet durumlarının anket yardımıyla incelenmesidir. Bunun için Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Gökçeada Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Balıkçılık Teknolojisi Bölümü’nden 2014-2018 yıllarında mezun olan öğrencilere; yaş aralıkları, cinsiyetleri, kendi istekleri ile bölümü seçip seçmedikleri, memnuniyet dereceleri, herhangi bir işte çalışıp çalışmadıkları, iş alanlarının mezun oldukları bölümle ilgili olup olmamasındaki düşünceleri ve bölümü tavsiye edip etmediklerine dair sorular bir anket ile yöneltilmiştir. Ankete 92 kişi katılmıştır ve formlar yüz yüze veya sosyal medya (Facebook, Twitter, Instagram ve WhatsApp) araçları ile ulaştırılmıştır. Anket sonuçlarına göre, bölüme isteyerek gelen öğrencilerin oranın %34,8 ve benzer olarak mezun olduğu alanda çalışma istekleri oranının %28,8 olduğu, ancak katılımcıların büyük çoğunluğunun (%71,7) farklı alanlarda da olsa iş bulduğu anlaşılmaktadır. Mezun olduğu bölümden memnun olan katılımcıların oranının (%33,7) ve bunun bir etkisi olarak da bölümü tavsiye eden (%29,3) katılımcı oranının da benzer olduğu görülmektedir.