Sosyal Temsil Kuramı: Karma Yöntem Araştırmalardaki Yeri Ve Değeri Üzerine Bir İnceleme

Özdemir Planalı G.

Cumhuriyeti'n 100. Yılına Armağan Sosyal ve Beşeri Bilimler: Psikoloji, Yusuf Bayar,Mehmet Kavaklı, Editör, Necmettin Erbakan University Press, Konya, ss.331-356, 2023

• Yayın Türü: Kitapta Bölüm / Diğer
  • Basım Tarihi: 2023
  • Yayınevi: Necmettin Erbakan University Press
  • Basıldığı Şehir: Konya
  • Editörler: Yusuf Bayar,Mehmet Kavaklı, Editör

Ana akım sosyal psikoloji ağırlıklı olarak pozitivist paradigmanın insan ve bilim modelini benimsemiştir. Eleştirel sosyal psikoloji ise yapılandırmacı paradigmanın felsefesine dayanmakta ve onun yöntemlerini kullanmaktadır. Ancak günümüzde her iki bilimsel yöntemin de yanlılıkları ve zayıflıkları olduğu anlaşılmıştır. Bu zayıflıkların üstesinden gelmenin bir yolu karma yöntemdir. Karma yöntem, nicel ve nitel yöntemlerin entegrasyonunun yanı sıra söz konusu paradigmalar arasında köprü kurmayı gerektirir. Bu bölümün amacı, varsayımları, özelleştirilmiş araçları ve analiz tekniklerinin çeşitliliğinden hareketle, Sosyal Temsil Kuramının ve onun yapısal yaklaşımının, karma yöntem araştırmalar için kullanım değeri olabileceğine işaret etmektir. Bu amaç doğrultusunda önce karma yöntem tanıtılmış; ardından Sosyal Temsil Kuramı ve onun yapısal yaklaşımının özellikleri aktarılmıştır. Buna ek olarak, yapısal yaklaşımın görgül olarak çalışılması için geliştirilen özelleştirilmiş araçlar ve analizler tanıtılmış; sosyal temsillerin yapısal incelemesini içeren karma yöntem araştırmalarından örnekler sunulmuştur. Son olarak ilgili literatür değerlendirilmiş ve gelecek yüzyılda çoklu yöntemleri sınamaya ve geliştirmeye yönelik araştırmalar yürütülmesinin öneminden söz edilmiştir.