Infrared spektroskopi ve sütçülük alanında kullanımı


BODUR A. E.

Türkiuye 11. Gıda Kongresi, Hatay, Türkiye, 11 - 12 Ekim 2011, ss.529

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Hatay
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.529
  • Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Süt bileşiminin iyi bilinmesi standart üretim için hayati önem taşımaktadır. Bu sütü işleyen endüstri yanında süt üreticileri ve tüketiciyi koruma adına yasal düzenlemeler yapan kurumları da yakından ilgilendirmektedir.
Süt bileşimi doğru ve hassas ölçümlerle belirlenebilir. Süt bileşimini ölçebilen çok sayıda enstrümental analiz yöntemi bulunmaktadır. Bu yöntemlerin çoğunun kullanımı bilimsel çalışmalarla sınırlı kalmışken infrared spektroskopi, kalite kontrol yanında süt çiftliklerinde ve süt endüstrisinde de yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanmıştır. Moleküllerin kendi yapılarına özgü frekansları absorbe etmelerini temel alarak ölçüm yapan infrared spektroskopinin çeşitli tipleri geliştirilmiştir.
Süt bileşimi temel besin maddelerinin hepsini içermektedir. Geleneksel analiz yöntemlerinde süt bileşimi ekonomik değeri göz önüne alınarak yağ ve yağsız kuru madde şeklinde, haftalık veya aylık peryotlarla incelenmekteydi. İnfrared spektroskopi ile çiftlikte ve fabrikada bütün örneklerde sütteki yağ, protein, karbohidrat v.b. bileşenler aynı hassasiyetle ölçülebilmektedir. İnfrared spektroskopi ayrıca süt endüstrisinde on/in line analizlerde de kullanılmaktadır.
Çalışmamızda infrared spektroskopinin çalışma ilkeleri anlatıldıktan sonra diğer analiz yöntemlerine karşı avantajları, çiftlikte, fabrikaya kabuldeki süt analizleri anlatılacak ve sonrada üretim hattındaki on/in line analizler anlatılacaktır.