Konstrüktivizm'in günümüz seramik sanatına yansımaları

Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Seramik ve Cam Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2023

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: MEHMET CAN NARMAN

Danışman: Müjde Yücel Coşar

Özet:

Konstrüktivizm 1910'lu yıllarda Rusya'da ortaya çıkmış sanat akımıdır. İsmine ilk defa 1921 yılında Tatlin önderliğinde Obmoklu genç sanatçıların sergi bildirisinde yer verilmiştir. Ekim Devrimi sonrası Konstrüktivistler; sanatın toplum yararına kullanılması gerektiğini düşünenler ve yalnızca estetik kurallar etrafında durulması gerektiğini savunanlar olarak iki farklı grupta toplanmışlardır. Hükümetin değişmesi ile birlikte sanat dili de değişen Rusya'da, Avrupa'ya ve A.B.D'ye kaçmak zorunda kalan konstürktivist sanatçılar akımın etkilerini de buralara taşımışlardır. Yaşanan gelişmelerin ardından plastik sanatların birçok alanında olduğu gibi seramik alanında da konstrüktivizmin etkileri hissedilmeye başlamıştır. Seramik ile konstrüktivizm arasındaki ilişki, ilk olarak Rusya'da kurulan 'Ulusal Devlet Porselen Fabrikası' ile devlet propagandası için porselen tabaklarda ve fincan takımlarında, bir propaganda dili olarak görülmüştür. Konstrüktif yapıdaki, süslemeci tavırdan uzak, geometrik biçimleriyle dikkati çeken, soyut formlar çağdaş seramik sanatçılarının eserlerine esin kaynağı olmaya günümüzde de devam etmektedir. "Konstrüktivizm'in Günümüz Seramik Sanatına Yansımaları" başlıklı bu çalışma kapsamında seramik malzemenin olanaklarından faydalanılarak, Konstrüktivizm estetik anlayışının ön planda tutulduğu panolar çalışılmış, tarihte önemli bir yeri olan bu akımın tanıtılması ve literatüre yeni örneklerin eklenmesi amaçlanmıştır.