Çanakkale popülasyonunda G6PD geni varyantları ve klinik korelasyonu

Tezin Türü: Tıpta Uzmanlık

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Dahili Tıp Bilimleri, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2023

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: ONUR RECEP GÜNDÜZ

Danışman: Fatma Sılan

Özet:

Amaç: Bu çalışmada kliniğimizde saptanan G6PD geni varyantlarını ve klinikle olan ilişkilerini derledik. Varyantların hemogram-biyokimya parametrelerine etkisi, hemoliz etyolojisi ve varyantlarla ilişkisini inceledik. Çanakkale yöresinde saptadığımız varyantların literatür verileriyle karşılaştırmasını ve ülkemizde hangi varyantların bulunduğunu saptamayı hedefledik. Sonraki çalışmalarda ülkemizde hangi varyant/exonlara dikkat edilmesi gerektiği konusunda yardımcı olmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza 2018 yılından sonraki 5 sene içerisinde G6PD geninde varyant saptanan olgular dahil edilmiştir. Varyantlar yeni nesil dizileme yöntemiyle saptandı ve biyoinformatik araçlarla değerlendirildi. Yaş, cinsiyet, varyant, ekzon numarası, hemogram, biyokimya parametreleri ve klinik etyolojileri sınıflandırıldı. JASP istatistik programı yardımıyla tanımlayıcı istatistik analizleri yapıldı. Sonuçlar literatür ile mukayese edildi. Bulgular: Çalışmada 59 hastada varyant saptandı. 30’u non-polimorfik, 29’u polimorfik olarak tespit edildi. Non-polimorfizm grubunda 10 farklı varyant saptandı. 16 Akdeniz varyantı, 3 Chatham varyantı, 2 Cairo varyantı, 3 Union varyantı, 1 Gond varyantı, 3 c.774C>T(p.D258D) varyantı, 1 c.1368C>T(p.D456D)varyantı,1 c.120+7A>Cvaryantı saptanmıştır. Polimorfikgrubun tamamında c.1311T>C(p.Y437Y) varyantı saptanmıştır. Non-polimorfik varyantların exonları 5,6,8,9,11,12 ve splice-site olarak tespit edildi. En sık(%53,3) exon 6 varyantı (Akdeniz) mevcuttur. xi Sonuç: Çalışmamız literatür verileri ile uyumlu olarak klinikle en ilişkili varyantın Akdeniz varyantı olduğunu desteklemektedir. Diğer varyantların da ülkemizde gözlendiği ve hastaların klinik bulgular gösterebileceği saptanmıştır. Bakla tüketiminin fazla, enfeksiyonların mevsimsel olarak sık ve yeni geliştirilen ilaçların oksijen radikalleri oluşturma potansiyellerinin bilinmemesi nedeni ile tanı almamış olgular risk altındadır. Bu nedenle ülkemizde geniş yeni nesil dizileme panelleri ile sekanslanmış G6PD geninde tesadüfi saptanan patojenik varyant saptanan olgulara genetik danışma verilmesi, potansiyel risklerin hastalara anlatılması gerektiğini savunuyoruz.