Kentsel odak ölçeğinde peyzaj karakterinin okunması: Çanakkale kenti örneği

Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2022

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: SENA DEMİR

Danışman: Elif Sağlık

Özet:

Kültürel ve doğal yapıları gereği kentsel mekanların ayrıcalıklı arazileri olarak bilinen kıyısal alanlar kullanıcılar tarafından diğer kentsel mekanlardan daha fazla tercih edilmektedir. İki denize kıyısı bulunan Çanakkale, kıyısal alan bakımından oldukça avantajlı bir konumda bulunmaktadır. Çalışma kapsamında, peyzaj karakterinin belirlenmesinin önemi üzerinde durularak peyzaj mimarlığı meslek disiplini için yeni bir yaklaşımla kent okuması gerçekleştirmek amaçlanmıştır. Bulunduğumuz çevrede önem arz eden kent merkezindeki kıyısal alanların oluşturdukları peyzaj karakterinin, yerinde yapılan gözlem ve çalışmalarla Lynch yaklaşımı esas alınarak incelemesi gerçekleştirilen bu çalışmada kompleks yapıya sahip kıyısal alanların gelecek kuşaklara bozulmadan bırakılabilmesi için doğal yapısına en uygun kullanımların belirlenip kentsel planlama ve tasarım projelerinin bu doğrultuda yürütülmesinin gerekliliği vurgulanmıştır. Alanların karakter okumasını gerçekleştirmek adına görsel/algısal değerlendirme yapılması için gözlem metodundan yararlanılmıştır. Diğer yöntemlerden farklı olarak araştırmacının algı ve deneyimini kullanarak mekânı tanıma olanağı verilmiştir. Sonuç olarak Çanakkale Kenti Lynch yaklaşımına göre değerlendirilmiş ve iki farklı kıyısal alan bileşenlerinin karşılaştırılması yapılmıştır. Birinci çalışma alanı Eski Kordon'un rekreasyon ve yeşil alan açısından ikinci çalışma alanı olan Yeni Kordon'a göre daha zayıf kaldığı tespit edilmiştir. Kent geneline göre en baskın işaret öğesinin Truva Atı olduğu belirlenmiş, çalışma alanlarını baskın kılan imgesel işaretlere açıklamalar getirilmiştir. Her bileşen için ayrı olarak değerlendirilmesi yapılan alanlarda saptanan eksikliklere yönelik öneriler getirilmiştir.