Kentsel tasarım rehberinin ÇÖMÜ Terzioğlu Yerleşkesine yansıması

Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2022

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: ROZERİN ÇELİK

Danışman: Elif Sağlık

Özet:

Hızla büyüyen, değişen ve gelişen kentlerde, kırsal alandan kentsel alanlara doğru göç meydana gelmektedir. Bu göç sonucunda düzensiz ve plansız kentlerde sağlıksız mekânlar oluşmaktadır. Kentleşme ve hızlı nüfus artışıyla beraber ortaya çıkan sorunlara çözüm olabilmesi için kentsel alanlarda kimliği, kaliteyi ve yaşanabilirliği sağlayan kentsel tasarım ve kentsel tasarım rehberi kavramları ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmada; kentsel tasarım ve kentsel tasarım rehberi kavramına, tasarım rehberlerinin farklı ölçeklerdeki örneklerine yer verilerek kentsel tasarım rehberi kavramının Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Terzioğlu Yerleşkesine uygunluğu incelenmiştir. Çalışma alanının tasarım rehberi önerisi bakımından uygunluğunu ortaya koyabilmek adına yerinde incelemeler ve gözlemler gerçekleştirilerek yol-erişim, işlevsel, açık alan ve donatı analizleri yapılmıştır. Alan incelemeleri ve analizler sonucunda, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Terzioğlu Yerleşkesinin özgün kimlik ve karaktere yeterli düzeyde sahip olmadığı, yerleşke donatılarının konfordan uzak olduğu, peyzaj bileşenlerinin sürdürülebilirliği ve yaşanabilirliği sağlamadığı tespit edilmiştir. Bu doğrultuda peyzaj mimarlığı bakış açısı ve grafik anlatım tekniğiyle oluşturulan analizlere uygun olarak tasarım hedefleri ve önerileri geliştirilmiştir. Çalışma alanının; girişlerini, sirkülasyon ağını, otopark düzenini, kullanımlarını, açık alanlarını, donatılarını, kimlik ve karakterini esas alarak geliştirilen önerilerin yerleşkede sağladığı pratik fayda doğrultusunda üniversitenin bünyesinde bulunan diğer yerleşkelere de rehber hazırlanma potansiyeli ön görülmektedir.