BALIK AVLAMA FAALİYETLERİNDE KULLANILAN BAZI TİCARİ VE ÖZEL TEKNELERDE İŞ GÜVENLİĞİ

Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu, Gıda İşleme, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2022

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Hüseyin Gökhan AYTEPE

Danışman: Mehmet Pişkin

Özet:

Bu tez çalışması, içerdiği çeşitli riskler sebebiyle Avrupa Topluluğunda Ekonomik Faaliyetlerin İstatistiki Sınıflaması koduna göre tehlikeli mesleklerden biri olarak kabul edilen balık avlama faaliyetinde görevli personelin iş sağlığı ve güvenliğine yönelik tutum ve davranışlarını tespit etmek ve farkındalık oluşturması amacıyla yapılmıştır. Balık avlama faaliyetlerinde kullanılan teknelerde, Balıkçı Gemilerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Kontrol Listesi temel alınıp bu çalışmaya uyarlanarak ELMERİ® gözlem yöntemi kullanılmıştır. Teknelerin ELMERİ güvenlik endeksi ortalama değeri %82 olarak bulunmuştur. En düşük ELMERİ güvenlik endeksi %58 değeri ile gemiye biniş ve inişler, en yüksek ELMERİ güvenlik endeksi %90 değeri ile makine dairesi olarak belirlenmiştir. Ayrıca bu çalışmada, elde edilen veriler, Sosyal Bilimler İçin İstatistik Paketi 24.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. 19-24 yaş arası, yüksekokul mezunu ve 1 yıldan az mesleki tecrübeye sahip personellerin diğer gruplardaki personellere göre balıkçılık faaliyetindeki iş sağlığı ve güvenliği çalışmalarına ilişkin daha olumlu cevaplar verdiği tespit edilmiştir. Balık avlama faaliyetlerinde iş sağlığı ve güvenliği anketi ile yaş ve mesleki tecrübe değişkenleri arasında çok yüksek etki düzeyinde anlamlı farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Çalışma sonucunda kullanılan teknelerde alınacak önlemler belirlenerek teknede görev alan personelde farkındalığın artırılması için önerilerde bulunulmuştur.